Kako smo kreirali kampanje s ciljem povećanja broja kvalificiranih leadova

Centar Zlata je vodeći distributer investicijskog zlata i srebra u Hrvatskoj koji vrše i otkup zlata u obliku poluga i zlatnika te otkup lom zlata.

Smanjena cijena po leadu -88,69% manja cijena po leadu

Povećanje broja leadova +67,35% više konverzija

Povećanje stope konverzije +81,63% viši conversion rate

Sažetak
Klijent

CentarZlata.com

Industrija

Financije

Ciljevi

Povećanje broja kvalificiranih leadova

Primarni KPI

Prihod i povrat investicije

Usluge

Google Ads optimizacija

Korišteni alati

Google Ads Editor, Google Tag manager, Google Analytics, Excel


Za Centar Zlata smo radili kompletan digitalni marketing, no ovdje ćemo se fokusirati na segment Google Ads oglašavanja.

1. Istraživanje, analiza i priprema kampanje

U trenutku kada smo krenuli s istraživanjem u svrhu postavljanja kampanje investicijsko zlato još nije imalo toliku popularnost kakvu ima danas. Stoga smo se na početku morali fokusirati na činjenicu da mnogi investitori i štediše tek trebaju otkriti mogućnosti ulaganja u investicijsko zlato i srebro. 

Iako tržište zlata nije ono što bismo nazvali mainstream tržište kroz istraživanje ključnih riječi pokazalo se da postoji određena, više nego dovoljna, potražnja za ovim proizvodom. Također, uvidjeli smo da na tržištu postoji i određen broj relevantnih konkurenata na koje treba obratiti pozornost. 

Stoga smo se u početku odlučili fokusirati na ključne riječi vezane uz investicijsko zlato i remarketing.

Jedna od prepreka na koju smo naišli je što u okviru Google Ads pravila investicijsko zlato spada pod složene spekulativne financijske proizvode. To znači da smo pri kreiranju oglasa morali biti vrlo transparentni i odmjereni kako bi nam Google uopće odobrio oglase. Unatoč tome još se uvijek može dogoditi da Google Ads ne odobri oglase upravo zbog naravi proizvoda koji se oglašava. 

Naravno, kada dođe do neodobravanja oglasa uvijek je moguće uputiti žalbu ili kontaktirati korisničku proizvodu kako bi ručno odobrila oglase. No, najbolji način da se osigura da oglasi budu stalno odobreni je zatražiti Googleov certifikat za financijske proizvode. Na taj način potvrđujete da ste licencirani davatelj usluga, ili agregator, a proizvodi i oglasi u skladu su s lokalnim zakonima i standardima djelatnosti. 

Prije starta svake kampanje slijedimo našu standardnu checklistu:

  1. Definiranje ciljeva i akcijski plan kako ćemo to ostvariti (taktike oglašavanja), 
  2. izračunati ključne indikatore isplativosti kampanje (u ovom slučaju je to bila vrijednost konverzije i povrat investicije), 
  3. Nadogradnja naših listi negativnih ključnih riječi koje inače koristimo specifične za tržište,
  4. Kreiranje remarketing lista,
  5. Kreiranje custom intent i custom affinity publika,
  6. Detaljno istraživanje ključnih riječi i mapiranje prioritetnih,
  7. Dodavanje tracking template-a za bolje praćenje kampanja.

2. Mjerenje konverzija

U Google Analyticsu smo postavili enhanced ecommerce praćenje putem Google Tag Manager-a kako bismo pratili transakcije i prihode ostvarene na webu. Mjerili smo i ostale važne konverzije poput poslanog upita, click to call, click to email, angažirani korisnici, checkout funnel itd.

Google Ads kampanje strukturirali smo kao i uvijek – vrlo usmjerene i usko povezane. Grupe oglasa sadržavaju manji broj ključnih riječi koje imaju istu namjeru pretraživanja. Fokusirali smo se na Exact i Broad modified match varijacije te njima pripadajućim oglasima.

Istovremeno s pokretanjem search kampanja, kreirali smo remarketing liste posjetitelja stranice i postavili remarketing kampanje. 

Remarketing (nekada nazivan i retargeting) je opcija koju omogućuje Google Ads oglašavanje za prikazivanje oglasa ljudima koji su posjetili vašu web stranicu ili aplikaciju. Na taj se način potencijalni klijenti koji su zainteresirani za ponudu, ali se nisu odvažili na konverziju (kupnju, slanje upita i sl.), podsjećaju na ponudu i potiču na ponovnu akciju. 

Ovo je vrlo koristan alat ako znamo da čak 97% korisnika napušta stranicu bez da izvrši konverziju, a 49% korisnika pregledava ponudu 2 do 4 puta prije nego se odluče na kupnju. Korištenjem remarketinga onemogućujete korisnicima da odu s vaše stranice i zaborave na vas, nego im servirate stalni podsjetnik na ono što su pregledavali dok nastavljaju sa svojim aktivnostima na Internetu. 

Remarketing je posebno bitan kod Centra Zlata kad uzmemo u obzir da se radi o prodaji vrijednih i skupih proizvoda gdje kupac treba vremena prije nego se odluči na kupnju.

3. Odabir strategije licitacije

Za početak smo krenuli s ručnim licitiranjem. Na taj način sami biramo željeni iznos licitacije za određene grupe oglasa i ključne riječi i imamo potpunu kontrolu nad potrošnjom  kampanje. 

No kako smo dobivali više podataka iz kampanje te je sustav skupio dovoljno podataka o konverzijama tako smo postepeno testirali i druge oblike automatskog licitiranja.

4. Kreiranje oglasa

Kao što smo rekli investicijsko zlato spada pod složene spekulativne financijske proizvode stoga smo u oglasima morali biti izrazito transparentni. 

Uz to, nastojali smo se fokusirati na prednosti investicijskog zlata kao najsigurnije investicije na tržištu te komunicirati prednosti Centra Zlata i dati korisnicima razlog da se svoje zlato odluče kupiti upravo kod njih. 

Morali smo biti i izrazito oprezni kod izbora odredišnih stranica kako bismo udovoljili Google Ads uvjetima za odobravanje oglasa. 

5. Razvoj računa i optimizacija kampanja

S vremenom smo na račun dodali još kampanja koje ciljaju štediše i investitore u druge vrste ulaganja kao što su dionice, obveznice i slično. Također, primijetili smo veliku potražnju za otkupom zlata, a kako je to jedna od djelatnosti klijenta smatrali smo da je to jedno od prosperitetnih tržišta na kojem se vrijedi oglašavati. 

Kako je klijent postajao relevantniji na tržištu morali smo kreirati i brand kampanju gdje se oglašavamo na ključne riječi vezane uz klijenta kako bismo osigurali bolje pozicioniranje.

U stalnom kontaktu s klijentom smo saznali da ostvarujemo puno više upita i poziva nego smo to mogli vidjeti u Google Ads sustavu. Kampanje koje su se nama u sustavu činile neisplative s njihove strane pokazale su se vrlo korisne. Stoga smo uz postojeće konverzije odlučili pratiti i podatke iz Google Analyticsa – bounce rate, average time on site i pages per session. Pomnim pregledavanjem tih podataka mogli smo točno vidjeti koje su to ključne riječi nakon kojih korisnici ostaju i istražuju na web stranici. Da bismo si dodatno olakšali proces eliminacije pojedinih riječi i grupa oglasa istražili smo prosječne vrijednosti za svaku metriku i koristimo ih kao nit vodilju pri donošenju daljnjih odluka. 

Želite i vi ostvariti slične rezultate?

Kontaktirajte nas.

"Od trenutka kad ste preuzeli naše kampanje smanjili ste nam trošak po akviziciji korisnika za 88,69% što je fenomenalan rezultat!"

Saša Ivanović

Direktor, Centar Zlata

Želite dobivati više upita i povećati prodaju?

Opišite nam svoje poslovanje kako bismo Vam pomogli ostvariti ciljeve.

Primite ponudu