Kako voditi Google kampanje s malim budžetima?

Gotraffic author

Marko Kvesic

05 June 2020 | Česta pitanja

Kako voditi Google kampanje s malim budžetima?

Velika prednost koju ima Google Ads oglašavanje u odnosu na ostale oblike marketinga je u tome što ste fleksibilni po pitanju budgeta. Možete se oglašavati za 500 ili za 50.000,00 kuna.

Ako imate ograničen budget za digitalni marketing ovaj članak će vam pomoći kako da ga najbolje iskoristite. Sad je pitanje što je ograničen budget, ali gledamo da je sve ispod 2000 kuna mjesečno niži budget.

google ads kampanja s malim budgetom

1. Iskoristite Paretovo pravilo

Paretov princip kaže da 20% učinka donosi 80% rezultata.

Primjerice,

  • 20% ključnih riječi donosi 80% konverzija
  • 20% web portala na display kampanji donosi 80% newsletter korisnika
  • 20% klijenata ostvaruje 80% prihoda, itd.

Ovaj princip često koristim kod optimizacije kampanje i svaki put se uvjerim koliko je točan. 20% ključnih riječi često donosi 80% konverzija.

Tako da trebate detektirati tih 20% i investirati budget upravo u te riječi. Detektirajte do 10 riječi koje bi vam mogle donijeti najbolje rezultate, postavite te riječi kao exact match i samo se za njih oglašavajte.

Drugi način je da koristite broad (samo broad ključne riječi) postavite nisku licitaciju, ali u tom slučaju koristite i mnogo negativnih ključnih riječi te redovito pratite search terms report kako biste vidjeli za koje se riječi vaš oglas prikazuje te pronašli nove negativne ključne riječi.

Kako znati koje ključne riječi odabrati?

  • Obično ključne riječi koje su skupe i za koje je velika konkurencija su te koje donose rezultate. Jer zašto bi svi toliko na njih licitirali ako ne donose rezultate?
  • Analizirajte search intent – (namjeru korisnika). Zapitajte se što korisnik želi postići pretraživanjem tog upita, koji problem želi riješiti, je li u fazi pretraživanja ili je u fazi kupnje? Izbjegnite korištenje generičnih i fokusirajte se na ključne riječi gdje je namjera korisnika konkretna i jasna. Ako oglašavate skupu vilu u Istri, riječ ‘odmor u Istri’ bi bila preopćenita jer je korisnik u fazi istraživanja. Vaš je budget nizak i ne možete si priuštiti te klikove, zato bi bolja riječ bila: luksuzne vile u istri.

Uvijek trebate točno definirati koji vam je KPI. Obično je glavni KPI kod Google kampanja povrat investicije (ROI). Trebate znati koliko možete investirati u novog klijenta. Ako vam trošak akvizicije korisnika iznosi 150 HRK, a vi si možete priuštiti 100 HRK – onda riječi koje imaju preko 100 HRK troška po akviziciji trebate eliminirati iz kampanje.

2. Koristite remarketing

Remarketing je jedan od najučinkovitijih načina oglašavanja. Nekakav generalni benchmark je da samo 3% korisnika izvrši konverziju prilikom prve posjete stranici. Remarketing vam omogućuje da prikazujete oglase korisnicima koji su bili na vašoj stranici i tako ih podsjećate na svoju ponudu te da izvrše konverziju.

Nekoliko savjeta kako iskoristiti remarketing kada imate mali budget:

  • Kreirajte listu korisnika koji su aktivno proveli vrijeme na vašoj stranici (primjerice korisnici koji su pregledali više od 3 stranice ili proveli više od 30 sekundi na stranici) jer tako ćete usmjeriti da se vaš oglas prikazuje korisnicima koji su pokazali interes za vašu ponudu.
  • Kreirajte listu korisnika koji su posjetili web stranicu, a nisu poslali upit kako biste ih podsjetili da ispune obrazac.
  • Ako imate veliku ponudu – nemojte sve oglašavati. Kreirajte jednu ponudu koja daje bolju vrijednost za kupca i oglašavajte samo tu ponudu prema korisnicima koji su posjetili te page-eve na vašem webu. Primjerice imate auto salon koji ima na posebnoj ponudi Hyundai i30. Kreirajte remarketing listu prema korisnicima koji su posjetili samo page-eve od Hyundai ponude i promovirajte tu posebnu ponudu samo tim korisnicima.
  • Remarketing listu svakako implementirajte i na search kampanje (ako imate baš veliku posjećenost razmislite o tome da imate samo search remarketing kampanju).

3. Iskoristite Google Analytics za bolje targetiranje na Google Ads

google analytics analiza

Detektirajte segmente koji vam donose rezultate:

  • Na kojim lokacijama imate najviše konverzija i najbolji conversion rate?
  • Kakva vam je izvedba na desktopu u odnosu na mobile?
  • Koje demografije (dob, spol) ostvaruju najbolje rezultate?
  • Kojim danima i u koje doba dana ostvarujete najviše konverzije

Kada ste to detektirali implementirajte to na Google kampanje kako bi se vaši oglasi prikazivali korisnicima koji bolje konvertiraju.

4. Izbjegnite display oglašavanje

Display oglašavanje generalno ima slabiju konverziju nego oglašavanje na tražilici. Što je i očekivano jer korisnik, za razliku od pretraživačke mreže, nije u aktivnoj fazi kupnje.

Treba se reći kako je Google mnogo napredovao te i dalje napreduje po pitanju mogućnosti targetiranja na display mreži. Tako je moguće ciljati korisnike koji su u fazi istraživanja i kupnje – tzv Custom intent publike. Primjerice, prodajete financijske usluge – možete targetirati korisnike koji posjećuju stranice banaka i informiraju se o kreditiranju.

Također, možete kreirati publiku na temelju URL-ova. Unesete URL-ove svojih konkurenata i Google će na temelju toga kreirati publiku koja ima interese za tom ponudom.

Dobra ideja je kreirati i similar audience za one korisnike koji su izvršili konverziju kako bi Google pronašao korisnike sličnog profila onima koji su izvršili akciju na vašoj web stranici.

Iako je Google puno napredovao u smislu targetiranja, ako je vaš budget ograničen želite ga usmjeriti na one kanale koji imaju bolju konverziju – a to su Google pretraživačka mreža i remarketing.

Ako riječi za koje se želite oglašavati imaju visok volumen pretraživanja i imaju veliku konkurenciju dobra ideja je da implementirate publike na kampanju za pretraživačku mrežu.

Tako primjerice možete implementirati In-market publiku (korisnici koji su u fazi aktivnog pretraživanja i kupnje).

5. Investirajte vrijeme u dobar oglas

Ako imate mali budget, trebate imati veliku kreativnost.

Razmislite o tome kako najbolje možete privući pažnju korisnika? Kako mu možete dati najbolju ponudu od ostalih konkurentnih oglasa?

Bolja ponuda i privlačniji oglas će uzrokovati bolji CTR – a bolji CTR će utjecati na bolji rang oglasa i nižu cijenu koju plaćate za klik.

Kako nam je kod malog budgeta svaka kuna bitna, trebamo smanjiti potrošnju ali ne gubiti na rezultatu. Način da to najbolje postignemo je kroz oglase koji postižu bolji CTR i bolju konverziju.

Ovdje ne želite imati oglas kojem je cilj samo dobiti klik, pa prema tome onda koristiti bombastične izjave koje privlače pozornost. Oglas uvijek treba biti u skladu s vašim landing page-om i ponudom.

Gledajte da uključite ciljanu ključnu riječ u oglas, istaknete jedinstvene prednosti svoje ponude uz jasan poziv na akciju.

6. Optimizirajte stranicu za konverzije

optimizacija konverzije

Landing page je temelj svake uspješne kampanje jer upravo se tamo događa konverzija. Možete imati tehnički najnapredniju kampanju, ali ako korisnik kad dođe na vašu web stranicu ne može jednostavno naći informacije koje treba, ništa vam ne znači dobro postavljena kampanja.

Landing page treba predstavljati ekstenziju vašeg oglasa. Korisniku putem oglasa trebate stvoriti očekivanje i jasno opisati svoju ponudu, a landing page biti u skladu s očekivanjem korisnika.

Zadatak landing page-a je da korisnika motivira da odabere vaše rješenje i napravi konverziju (pošalje upit, nazove, naruči online itd.)

Kako optimizirati landing page za konverziju?

  • Odmah u naslovu iskomunicirajte svoj UVP (engl. Unique Value Proposition) odnosno razlog zašto baš korisnik treba odabrati vas, a ne konkurenciju.
  • Istaknite jedinstvene benefite svoje ponuda – koje su tu prednosti za korisnika, zašto bi trebao koristiti vaše rješenje, kako će mu ono poboljšati život.
  • Povećajte povjerenje – svaki korisnik se pita zašto bih vam vjerovao. Kako znam da je ovo što nudite istina? Ako nema povjerenja nema ni prodaje. Prema tome, istaknite izjave svojih klijenata, investirajte u vrhunski dizajn web stranice, istaknite reference, case studie, medije u kojima ste bili, pišite blog, prikažite autentičnu sliku svoje kompanije itd.
  • Vodite računa o korisnikovom iskustvu – gledajte da je stranica jednostavna za koristiti, da se njom lako navigira, koristite autentične i kvalitetne fotografije, vodite računa o tome da je tekst čitak (kratki paragrafi, bullet točke, naslovi i podnaslovi) da ima sve potrebne informacije. Eliminirajte distrakciju – što god korisnika odvlači od cilja (a to je da izvrši konverziju) treba biti eliminirano s landing page-a. Gledajte da se stranica brzo otvara i da je optimizirana za mobilne uređaje.
  • Imajte jasan call to action – Nakon što ste ih uvjerili kako je vaša ponuda bolja od konkurencije, pokazali jedinstvene benefite ponude, demonstrirali jasan kredibilitet – trebate ih pozvati na akciju. Dizajnirajte kontakt formu koja se jasno ističe u odnosu na ostatak dizajna i istaknite kontakte podatke (e-mail i telefon).

7. Mjerite i optimizirajte kampanje

google ads optimizacija

Da biste mogli optimizirati kampanje morate imati konfigurirana mjerenja. Trebate konfigurirati praćenje konverzija, postaviti vrijednost konverzija, implementirati tracking template i povezati Google Ads i Google Analytics.

Prije početka kampanje definirajte KPI (engl. Key performance indicator) na temelju kojeg ćete analizirati rezultate svoje kampanje. KPI možete biti ROI (povrat investicije), trošak po akviziciji korisnika, trošak po leadu, broj konverzija itd.

Metrike za optimizaciju kampanja

Generalno glavni KPI bi vam trebao biti ROI – odnosno omjer uloženo i dobiveno. Pa prema tome kad ćete evaluirati performanse svoje kampanje trebate analizirati rezultate svih segmenata Google Ads kampanje:

  • performanse kampanje, grupe oglasa, oglasa, ekstenzija i ključnih riječi
  • detaljno pregledajte search terms report kako biste detektirali za koje se konkretne ključne riječi vaš oglas prikazao
  • koristite negativne ključne riječi
  • usporedite rezultate na računalima, tabletima i mobilnim uređajima
  • analizirajte demografije korisnika
  • pratite u koje vrijeme i kojim danima ostvarujete najbolje rezultate

Modeli atribucije

Kad analizirate rezultate vodite računa o atribuciji. Imajte na umu ako imate podešen “Zadnji klik” model atribucije, da će se konverzija dodijeliti zadnjem kliku na putu do konverzije.

Primjerice korisnik je pretražio: “trio paketi”, pogledao ponude operatora i odlučio se za operatora. Zatim je upisao u google naziv operatora i izvršio konverziju.

Ta konverzija će se dodijeliti brand ključnoj riječi – a zasluge za to je imala i riječi “trio paketi” koja je doprinijela konverziji. Prema tome gledajte da koristite drugi model atribucije poput Smanjivanje s vremenom ili Na temelju položaja.

8. Zaključak

  • Pronađite 20% segmenata kampanje koji donose 80% rezultata. Investirajte budget u tih 20%.
  • Kreirajte remarketing kampanje kako bi se vaši oglasi prikazivali korisnicima koji su pokazali interes za vašu ponudu.
  • Detektirajte profitabilne segmente u Google Analytics sustavu za bolje targetiranje putem Google Ads.
  • Izbjegnite oglašavanje na display mreži radi generalno slabije konverzije.
  • Kreirajte ponudu koju vaš posjetitelji ne može odbiti i naglasite to u oglasu.
  • Optimizirajte stranice za konverziju.
  • Mjerite rezultate svojih kampanja i optimizirajte ih za još bolje rezultate.
  • Ovisno o rezultatima i s povećanjem prihoda od Google Ads-a, postepeno skalirajte kampanju i povećavajte budget.

Podijelite ovaj članak

Posljednje s našeg bloga

Želite dobivati više upita i povećati prodaju?

Opišite nam svoje poslovanje kako bismo Vam pomogli ostvariti ciljeve.

Primite ponudu