Native oglašavanje: oglašavanje koje tako ne izgleda

Gotraffic author

Matea Viher

05 March 2021 | Digitalni marketing

Native oglašavanje: oglašavanje koje tako ne izgleda

Zašto native oglašavanje često ne izgleda kao oglašavanje uopće? Vrlo jednostavno. 

Kod native oglašavanja format oglasa prati formu i funkciju korisničkog iskustva u okolini u kojoj se nalazi. To zapravo znači da je oglas integriran u sadržaj na način da ne zamara i ne prekida korisnika, a najčešće se radi o zanimljivim i korisnim, ali sponzoriranim tekstovima.

Native oglašavanje moguće je vidjeti i na TV-u, društvenim mrežama i YouTube-u.

S obzirom na sve veću zasićenost korisnika oglasima, native oglašavanje je pametan način da ih se angažira bez serviranja oglasa koji izgledaju kao oglasi.

native advertising

Zašto se odlučiti za native oglašavanje?

Iako se o native oglašavanju ne priča toliko kao o Google Ads ili Facebook Ads oglašavanju ono je itekako prisutno i isplativo, a u korist tome govore i određene statistike u nastavku:

  • native oglasi ostvaruju 8.8 puta veći CTR od klasičnih display oglasa
  • native oglasi bilježe porast afiniteta prema brandu od 8% te povećavaju namjeru kupnje za 18%
  • 71% korisnika izjavilo je kako se lakše identificiraju s određenim brandom nakon što vide native oglase
  • native oglasu ostvaruju 53% više pregleda od klasičnih display oglasa
  • dva od tri korisnika generacija X i Z više vjeruju native sadržaju nego tradicionalnim oglasima.

Kako izgleda native oglašavanje?

Postoje dva osnovna oblika native oglašavanja: zatvoreni i otvoreni. 

Zatvoreni oblik znači da je sadržaj definiran izgledom, stilom i mogućnostima platforme na kojoj je objavljen. Samim time dostupan je samo na određenoj platformi na kojoj je stvoren.

Najjednostavniji primjer zatvorenog tipa native oglašavanja su promovirane objave na Facebooku koje ste sigurno imali prilike vidjeti. 

S druge strane, otvoreni oblik podrazumijeva distribuiranje brendiranog sadržaja na različite digitalne platforme uz pomoć trećih strana.

No, ipak kad se govori o otvorenom obliku najčešće se radi o sponzoriranom (plaćenom) sadržaju koji se objavljuje u obliku članaka na različitim portalima i web stranicama. 

native advertising zašto

Zašto oglašivači koriste native oglašavanje?

Osim prethodno navedenih statistika native oglašavanje pokazalo se izuzetno korisnim protiv fenomena poznatog kao ad fatigue. Najjednostavnije rečeno ad fatigue je ono što se događa kada korisnicima dosadi gledanje oglasa. Zbog toga nakon nekog vremena jednostavno prestanu obraćati pažnju na njih.

S druge strane native oglasi pridonose izloženosti robne marke, ali su vješto skriveni uredničkim sadržajem tako da ne umaraju publiku. Sve dok je sadržaj relevantan i zanimljiv, native oglašavanje angažira publiku.

Još jedna prednost native oglašavanje je to što korisnici u određenim slučajevima dobro znaju o čemu se radi, ali ih jednostavno nije briga. 

U nedavnoj studiji na Sveučilištu Stanford istraživači su otkrili da native oglašavanje nikoga ne zavarava. Korisnici su itekako svjesni da gledaju oblik oglašavanja, no native oglasi i dalje imaju značajan učinak.

Tko ima koristi od native oglašavanja?

  1. Oglašivači

Većina tvrtki koje koriste native oglase kako bi dosegla svoju publiku kada ona već konzumira sadržaja i spremna je otkriti još novih stvari. Ako se pametno iskoriste kampanje za native oglašavanje mogu postići dobre rezultata vezane uz brand awareness i pomicanje potencijalnih kupaca kroz prodajni tunel. 

  1. Mediji

Vlasnici masovnih medija prihvatili su na native oglašavanje kao nezamjenjiv alat za unovčavanje sadržaja. Native oglasi potiču vrijedne korisničke radnje – gledanje video zapisa, čitanje sponzoriranog sadržaja, posjet određenim mikrolokacijama –  bez žrtvovanja ukupnog korisničkog iskustva

  1. Korisnici

Native oglasima izbjegavaju se razni pop up oglasi, reprodukcija videozapisa prije željenog sadržaja i slično. Na taj način ukazuje se poštovanje korisnicima, a istovremeno im se omogućuje otkrivanje i interakcija sa sadržajem marke koji bi im se mogao svidjeti pod njihovim uvjetima.

Utječe li AdBlocker na nativno oglašavanje?

Jedna od prednosti native oglasa je što prolaze ispod radara različitih softwarea za blokiranje oglasa. To je, naravno, zbog činjenice da se poslužuju uz redovni sadržaj.

Ako se dogodi da AdBlockeri uhvate neko od native oglasa to su najčešće oni koji su klasificirani kao pretjerano dosadni ili nametljivi.

Međutim, u veljači 2018. Google je počeo blokirati određene oglase u pregledniku Chrome, uključujući neke native oglase.

  1. Guinness pivo
guiness beer

Ovaj oglas dobar je primjer native oglašavanja iako je primjer nešto stariji. 

Ideja iza njega je pružiti informacije o kamenicama, a istovremeno iskoristiti prostor za oglašavanje Guinness piva.  Iako predstavlja iskoristiv vodič o vrstama kamenica, oglas zapravo sugerira kako bi kamenice bile puno bolje kad bi se istovremeno uživalo u točnoj vrsti piva koju Guinness prikazuje u završnom okviru oglasa.

  1. Land Rover

Stvorivši kratki napeti film u trajanju nešto dužem od 6 minuta,  Land Rover je postigao ogroman uspjeh u nativnom oglašavanju.

Koristeći Dragon Challenge kao izvornu platformu za oglašavanje, Land Rover objavio je oglas za grickanje noktiju koji prikazuje njihov poznati Range Rover terenac koji se pokušava popeti na orijentir Heaven’s Gate u Kini.

Ovaj je oglas sjajan primjer kako native oglašavanje može biti zanimljivo vašoj ciljnoj publici. 

3. Hennessey

hennessey

Vrlo dobro promišljena objava na Vanity Fairu kombinacija je video sadržaja i teksta. Ovaj oglas kombinira pokazuje “behind the scenes” snimanja videa o engleskom vozaču trkaćih automobila Sir Malcolmu Campbellu, “Najbržem čovjeku na zemlji”.

Campbell je prvi čovjek koji je još 1935. godine srušio rekord brzine od 300 km / h i dalje je trajni simbol ambicije – savršen gospodin koji prodaje luksuzni alkohol.

Hennessy se udružio s kreativnom agencijom Droga5 kako bi producirao video, koji se poklopio s njihovom kampanjom “Nikad nemoj stati, nikad se ne moj smiriti”.

Što ne raditi u native oglašavanju

Kao što je native oglašavanje iznjedrilo vrhunske ideje i kvalitetan sadržaj za korisnika često se dogodi da native oglašavanje rezultira totalnim promašajem. 

Jedan od svakako najpoznatijih primjera je i naj pod brojem jedan – suradnja scijentološke crkve s The Atlanticom. 

scijentološka crkva i atlantic

Iako je uklonjen jednako brzo kao što je i stavljen, ovaj native oglas izazvao je burne, i to negativne, reakcije kod korisnika.

Iako je jasno naznačeno da se radi o sponzoriranom sadržaju mnogi su korisnici zamjerili ovakvu objavu jer se scijentološka crkva u Americi smatra posebno opasnim kultom. 

Ovo je savršena lekcija za medije kako treba pametno odabrati sponzorirani sadržaj za objavu, a najbitnije je da on odgovara uobičajenom sadržaju stranice. 

Zaključak

  • kod native oglašavanja format oglasa prati formu i funkciju korisničkog iskustva u okolini u kojoj se nalazi
  • native oglašavanje provjereno ostvaruje bolje rezultate na određenim poljima od klasičnih display oglasa
  • postoje otvoreni i zatvoreni oblik native oglašavanja
  • sve više oglašivača se odlučuje za native oglašavanje zbog fenomena ad fatigue i činjenice što korisnike nije briga je li ono na što klikaju native oglas
  • od njega koristi imaju oglašivači, mediji i korisnici
  • većina native oglasa prolazi nezapaženo od strane AdBlockera
  • pažljivo birajte koji sadržaj objavljujete i gdje, bilo da ste oglašivač ili netko sa strane medija

Podijelite ovaj članak

Posljednje s našeg bloga

Želite dobivati više upita i povećati prodaju?

Opišite nam svoje poslovanje kako bismo Vam pomogli ostvariti ciljeve.

Primite ponudu