Kako se određuje pozicija Google oglasa?

Gotraffic author

Matea Viher

05 June 2020 | Česta pitanja

Kako se određuje pozicija Google oglasa?

Pozicija oglasa odnosi se na položaj oglasa na stranici s rezultatima u odnosu na ostale oglase na stranici. 

Google odabire koje će oglase prikazivati i na kojoj poziciji putem aukcije oglasa (Ad auction). Svaka pretraga aktivira aukciju oglasa kako bi se došlo do toga koji će oglasi biti prikazani korisniku, kojim redom i hoće li uopće biti prikazani. 

Iako riječ aukcija najčešće sugerira da će onaj koji je platio najviše dobiti i prvu poziciju, Google Ads oglašavanje ne funkcionira tako nego za određivanje pozicije koristi i druge faktore. 

1. Ad Rank

Pri svakoj aukciji oglasa Google računa rang oglasa (Ad Rank) koji izravno utječe na poziciju oglasa. Što je rang oglasa veći oglas će se prikazivati na poziciji bliže vrhu. 

Rang oglasa određuje se jednostavnom formulom: 

IZNOS LICITACIJE (Bid) + OCJENA KVALITETE + PROCJENA UČINKA EKSTENZIJA = RANG OGLASA

Rang Google oglasa

Licitacija

Licitacija je maksimalni iznos koji biste bili spremni platiti za klik na svoj oglas. 

Ocjena kvalitete

Ocjena kvalitete malo je kompliciranija jer postoje čak 3 komponente koje utječu na nju:

 1. Očekivana stopa klikanja na oglas (Click-through rate) – na temelju povijesnih podataka Google procjenjuje koliko često bi korisnici mogli kliknuti na vaš oglas kada se on prikaže i uspoređuje vas s konkurencijom
 2. Relevantnost oglasa – Google analizira jezik korišten u oglasu kako bi odredio odgovara li vašoj ključnoj riječi kako bi korisniku mogao isporučiti upravo ono što on traži
 3. Kvaliteta odredišne web stranice (Landing page) – odredišna web stranica treba odgovarati onome što korisnik pretražuje, odnosno treba odgovarati oglasu. 

Procjena učinka ekstenzija

Pri ocjenjivanju Google Ads uzima u obzir i dodane ekstenzije da bi procijenio kako će one utjecati na izvedbu oglasa. Korištenjem ekstenzija dobivaju se dodatni bodovi.

2. Ekstenzije oglasa

Ekstenzije oglasa su proširenja oglasa koja Google ne naplaćuje dodatno, a omogućuju da se korisnicima pruže dodatne informacije, postigne bolja pozicija oglasa, poveća relevantnost i kvaliteta oglasa te ubace dodatne poveznice na web stranicu. Također, Google je ustanovio kako se primjenom ekstenzija Click-through rate raste u prosjeku između 10 i 15 posto. 

Najpopularnije su svakako sitelink ekstenzije (poznate i kao proširenja za veze na web-lokacije) koje predstavljaju dodatne veze u oglasima i vode korisnika na odvojene odredišne stranice što korisniku daje više od jedne mogućnosti klikanja. Sitelinkovi se sastoje od naslova (25 znakova) i dva opisa (svaki po 35 znakova). Google tijekom aukcije oglasa određuje koliko će sitelinkova prikazati, a uobičajeno je od dva do šest. 

Sitelinkovi

Ostale ekstenzije koje se vrlo često koriste su :

 • callout ekstenzije – kratki opisi od 25 znakova koji omogućuju dodavanje specifičnih informacija o proizvodu ili oglašivaču s ciljem da ga istaknu od drugih
Callout ekstenzija
 • structured snippet ekstenzijeodnosno proširenja za strukturirane isječke omogućuju da se istaknu određeni aspekti usluga i proizvoda. Razlikuju se od callout ekstenzija po tome što dolaze s naslovom koji se fokusira na samo određeni dio ponude. 
Stuctured snippet ekstenzija
 • ekstenzije za pozive – umetanje telefonskog broja u oglase idealno za poslovanja koja ovise o pozivima. Putem mobilnog uređaja je moguće direktno ostvariti poziv klikom na ekstenziju.
Call ekstenzija
 • ekstenzije za lokaciju – dodaje lokaciju objekta u oglas i klikom na nju otvara je u Google kartama što omogućuje korisniku jednostavno pronalaženje
Ekstenzija lokacije

Od ostalih ekstenzija moguće je dodati: ekstenzije za poruke, cijene, aplikacije, ponude i akcije te structured snippets (odnosno strukturirane isječke informacija koji omogućuju prikazivanje dodatnih informacija o proizvodima). 

Svaku navedenu stavku (licitaciju, ocjenu kvalitete, ekstenzije i formate oglasa) sustav posebno ocjenjuje i na temelju toga izračunava konačan broj. Veći broj znači i višu poziciju oglasa. Ukoliko je broj bodova premalen, odnosno ne prelazi minimalni prag koje je odredio Google, oglas se neće uopće prikazivati. 

3. Proces određivanja pozicije

Određivanje pozicije oglasa možda je najbolje objasniti na jednostavnom primjeru s niže priloženom tablicom. 

Pretraga

Dakle, svaki puta kada korisnik u tražilicu upiše određeni pojam za pretragu Google pokreće aukciju oglasa kako bi pronašao najrelevantniji. Pri tome za određivanje pozicije oglasa koristi tri glavne komponente: licitaciju, ocjenu kvalitete (koja se sastoji od CTR-a, relevantnosti oglasa i kvalitetu odredišne stranice) te utjecaj dodanih ekstenzija. 

Licitacija i izračun algoritma

Za početak svaki je oglašivač dodao svoju licitaciju, ali to ne znači da će onaj koji je spreman platiti najviše dobiti prvu poziciju.

Google će računanjem komponenti svakom oglasu dati određenu ocjenu kvalitete i odrediti koji je utjecaj ekstenzija. Množenjem iznosa licitacije i ocjene kvalitete dobiva se rang oglasa (AdRank) koji izravno utječe na poziciju oglasa – što je rang oglasa veći pozicija oglasa je bliže vrhu. 

U primjeru u tablici imamo 4 oglašivača, a svaki od njih odredio je vlastiti iznos licitacije – redom 2, 3, 4 i 1 kunu.

Kao što je vidljivo, oglas Oglašivača C koji je dao najveću licitaciju nije završio na prvoj poziciji jer ima nisku ocjenu kvalitete i utjecaj ekstenzija je nepostojeći stoga je i njegov rang oglasa dovoljan tek za treću poziciju.

S druge strane oglas Oglašivača A završio je na prvoj poziciji iako licitacija iznosi samo 2 kune. Zahvaljujući kvalitetnom oglasu i korištenju ekstenzija.

Oglašivač C uopće nije ušao u licitaciju jer njegov rang oglasa nije prešao minimalnu granicu koje je postavio Google. 

Još jedna pozitivna stvar određivanja ranga oglasa je i to što može smanjiti CPC (Cost per Click). Google oglašivače neće prisiliti da uvijek plate punu cijenu licitacije, bit će dovoljno da im je licitacija malo veća od iznosa sljedeće manje licitacije nakon njihove.

Na primjer, Oglašivač A neće platiti pune 2 kune kada korisnik klikne na njegov oglas, nego 1.36 kunu što je dovoljno da nadmaši licitaciju Oglašivača D koji je spreman platiti 1 kunu za klik na oglas.

Cijenu klika na oglas Google određuje formulom: Ad Rank oglasa ispod/Vaša ocjena kvalitete + 0.01

Pozicija oglasa

4. Kako povećati poziciju oglasa

Najbolji način za poboljšanje pozicije je da se fokusirate na komponente koje Google ocjenjuje pri aukciji. Najlakši način je podići licitaciju oglasa no to neće uvijek rezultirati prvom pozicijom. Drugi, također prilično jednostavan način je dodavanje ekstenzija – Google potiče korištenje ekstenzija stoga će njihovo dodavanje utjecati na poziciju oglasa, ali i na procjenu prosječne stope klikanja. 

Za poboljšanje ocjene kvalitete oglasa najbolje je da razmišljate na način – kako da ponudite najbolji odgovor na korisnikov upit. Kreirajte oglase koji će istaknuti vašu ponudu i motivirati korisnika na klik jer će to utjecati na CTR, a kao što smo vidjeli – bolji CTR doprinosi boljoj ocjeni kvalitete. Koristite relevantne dolazne stranice koje predstavljaju ekstenziju oglasa i uključite što više ekstenzija oglasa.

5. Metrike za praćenje pozicije oglasa

Google ima 4 osnovne metrike za kvalitetno i precizno mjerenje pozicije oglasa:

 • Apsolutna stopa pojavljivanja na vrhu na pretraživačkoj mreži – podatak o tome koliko je impresija oglas dobio kada se prikazao na prvoj poziciji iznad organskih rezultata pretraživanja
 • Stopa pojavljivanja na vrhu na pretraživačkoj mreži – podatak o tome koliko je impresija oglas dobio kada se prikazao na bilo kojoj poziciji iznad organskih rezultata
 • Udio stope pojavljivanja na samom vrhu na pretraživačkoj mreži – broj impresija koje je oglas dobio na prvoj poziciji iznad organskih i plaćenih rezultata (Absolute Top poziciji) podijeljen s brojem impresija koje je mogao dobiti na toj poziciji
 • Udio stope pojavljivanja na vrhu na pretraživačkoj mreži – broj impresija koje je oglas dobio na prvoj poziciji među plaćenim oglasima (Top poziciji) podijeljen s brojem impresija koje je mogao dobiti na toj poziciji

Za sve navedene metrike Google nudi i opciju budget koja pokazuje koliko često je nedostatak novca u budžetu utjecao na svaku od njih. 

Ovo su nove Google metrike za praćenje pozicije oglasa. Do nedavno koristila se samo Prosječna pozicija oglasa (Average position) koje je davala informaciju o tome gdje se oglas nalazi u usporedbi s oglasima drugih oglašivača koji sudjeluju u istoj aukciji. 

6. Zaključak

Dakle da bi vaš oglas bio na što višoj poziciji trebate biti što relevantniji za korisnika. Razmišljajte kako da mu date što bolji odgovor na upit koji traži kroz relevantne i korisne oglase koji opisuju vašu ponudu te gledajte imati sadržajno bogatu i efikasnu dolaznu stranicu.

Podijelite ovaj članak

Posljednje s našeg bloga

Želite dobivati više upita i povećati prodaju?

Opišite nam svoje poslovanje kako bismo Vam pomogli ostvariti ciljeve.

Primite ponudu